Monday, 2 November 2009

Chocolate Drink

Seperti biasa pada hujung bulan, setiap wad di Malaysia akan mengira cencus bulanan. Mujur la malam tu patient tak ramai sangat, jadi dapat la kami mengira cencus dengan tenang.

"Adila apa night ration kita kali ni ?" Aku yang mula terasa lapar mula tercari-cari sesuatu untuk mengalas perut.

" chocolate drink "Siti sedang tekun menaip nursing report di depan skrin komputer. Patient aku cuma empat orang manakala patient Adila cuma seorang. Maka aku dengan Adila memulakan operasi mengira cencus pada pukul 3am.

" New case Medical, Satu"

" Discharge ENT, Dua"

" Transfer out Surgical, Tiga"

" Discharge Eye, Satu"

Adila mula membaca cencus harian.Dia menyebut satu persatu kepada aku.Aku pun memberi isyarat " ya", untuk memastikan statistik patient setiap bulan akan sama bakinya dengan jumlah patient di dalam wad sekarang.

" Transfer in Medical, Dua"

" New case Medical , Satu"

" MILOoooooooo......."

" HAAAAA MILOOO?????" Aku yang tengah kusyuk mendengar suara Adila , mengerutkan dahi kerana suara Adila sayup-sayup kedengaran walau pun dia duduk di sebelah aku. Apabila aku berpaling saja ke arahnya, aku melihat Adila sudah hanyut entah ke mana. Matanya terpejam sambil bercakap, mujur tidak jatuh terjelepuk atas lantai.

" Haaaa tidoqqqqq kaaa!!!!!!" Aku mula gelak mengekek melihat Adila yang mengantuk plus, plus.

Adila tersengeh-sengeh ke arah aku, sambil jarinya mengaru-garu mata yang layu. Aku dan Adila lawan bergelak kerana keseronokan. Habis la, semua patient terjaga. Berjaga macam kami. Berjaga malam tanpa tilam dan bantal. Huhhhh cepat la pukul 7am nihhh.....

nak komen, pun boleh